mediaHans van der Beek heeft hard gewerkt, al is dat soms lastig uitleggen. (Meisje: "Wat doe jij nou werkelijk? Pilsje drinken, stukkie tikken.") Maar toch. De laatste maanden heeft Van der Beek kroeg na kroeg na kroeg aflopen, allemaal research voor het boek Aan de Amsterdamse nachten, samen met Kluun, die deed de andere helft van de top 100 van beste Amsterdamse kroegen, nachtclubs en bordelen aller tijden.

Het boek is inmiddels uit. Voor meer informatie klik hier.
Manusripta, opening van het boekenseizoen 2011/2012, en de eerste presentatie van Aan de Amsterdamse nachten. Zondag 4 september, 17.30 uur, de Gashouder.


Van der Beek ging het weekend van 18 en 19 juni 2011 naar Tubbergen, een fraai dorp vlak bij Mariaparochie (Twente). Daar werd het Kamerfestival Twente gehouden, twee dagen lang kunst, muziek en theater verspreid over het huis-, boerderij-, bestuurs-, wacht-, gelag- en donkere kamers, en een enkele patio.
Van der Beek las voor in de leeskamer (leeskamer?) van Raadhuisplein 4, drie maal daags, met muzikale begeleiding van gitarist Frank Droste. 's Avonds kreeg hij warm eten en wat consumptiebonnen. Het was een feestje. Hij haalde daarmee de cover van de lokale krant, alstublieft. En hij hield er een optreden op het Twents Lezersfeest 2012 (Stadsschouwburg Oldenzaal, ergens in maart) aan over.


Over Wees gegroet:

'Van der Beek plaatst zichzelf met een omweg wel degelijk in het rijtje van Franca Treur en Jan Siebelink - met dit verschil dat hij over een tragikomisch talent beschikt dat nog veel meer heikele thema's te lijf kan gaan.'
Ewoud Kieft, NRC Handelsblad

'Wat een hoop onzin haalt Van der Beek erbij, denk je in eerste instantie. The Da Vinci Code is er niets bij. Maar als je voor de grap even googlet, kijk je de Zwaard-Bisschop recht in het charismatische gelaat.'
Frank van Dijl, HP/De Tijd

'Een ontroerende roman over de grote zaken van het leven: geloof, dood en familiebanden, geschreven met de lichtvoetigheid van een droogkomische observator van de moderne tijd.'
Robert Vuijsje

'Prima verhaal, waarin de lezer kan geloven. Met Van der Beek hebben we er een uitstekende nieuwe auteur bij in de Nederlandstalige Letteren en ik laat m’n baard groeien tot twintig centimeter lengte als hij niet binnen de drie jaar een grote ster wordt in de literatuur.’
Herman Brusselmans

'Meesterlijk. Mooi geschreven, aandoenlijk, ingehouden humor.'
Theodor Holman

Hans van der Beek, de Roomse Maarten 't Hart, wil niet langer van het houtje zijn en zet dat papengebroed richting een enkeltje Inferno in Wees gegroet.
Jan Zandberg, HP/De Tijd

Een soort katholieke roadmovie.
katholieknederland.nl

Het is altijd fijn als een auteur emoties goed over weet te brengen, maar als Hans van der Beek me direct tijdens het eerste hoofdstuk aan het huilen maakt, voel ik me niet echt geroepen om gezellig verder te lezen. Gelukkig heb ik wel verder gelezen, want ondanks de heftige thematiek, is het een enorm toegankelijk en onverwacht humoristisch boek, met meerdere lagen.
Judith Valentijn, Pink bullets

'Gelukkig weet Van der Beek ook genoeg ruimte te laten voor de zienswijze van Henri, die soms zo ijzingwekkend consequent is dat je ook dáár als lezer geneigd bent in mee te gaan.'
Jasper Henderson, Het Parool

'In Wees gegroet zitten genoeg aanknopingspunten om eeuwenoude dilemma’s weer eens te overdenken.'
Recensieweb

'De ontroerende fragmenten met Jannes en zijn moeder zijn het allerbeste. Het deed me denken aan Sprakeloos van Tom Lanoye.'
Annemarie Staaks, L1 Cultuurcafé

'Lourdes heeft een McDonald's. En verder zijn er koekoeksklokken, keycords, onderzetters, wijwaterbakken en andere souvenirs voor wanhopig naar genezing smachtende zieken. Erg hè, die souvenirs?'
Dagblad De Limburger

'Gvd, dae kael kent sjrieve!'
Pa Bovendeaard


Van der Beek - heeft hij weer - is het slachtoffer geworden van een dubbele boeking in de bibliotheek in Tubbergen. Lezing op 20 januari gaat niet door. Wellicht eind maart. Wellicht samen met Herman Finkers. Wellicht. Details volgens. Wellicht.

Van der Beek was op 19 december opnieuw te gast bij het leukste radioprogramma van Nederland, Oeverloos van Leon Verdonschot bij Kink FM. En hij mocht weer twee uur lang zijn eigen plaatjes meenemen. Voor de hele uitzending van deze mini-zomergasten klik hier.

Wegens groot succes de vorige keer (klik op de foto, dankjewel Ad Puthaar) ging Van der Beek opnieuw naar boekhandel Krings in Sittard.
Op zaterdag 20 november las hij voor en signeerde hij. Toch een mannetje of vijftien, twintig. Daarna was hij te vinden in Ernestos Cantina op de Markt.


Volledige recensies:

Het NRC Handelsblad bespreekt 'Van der Beeks talent voor zwierige ironie'. Lees de hele recensie hier.


HP/De Tijd las het boek zoals Van der Beek hoopte. Eerst de verbazing, dan googlen op authenticiteit. Lees de hele recensie hier.

Wees gegroet kreeg vier van de vijf pink bullets. Lees de hele recensie hier.


Het Parool geeft Wees gegroet drie sterren. Lees de hele recensie hier (pdf).De eerste recensie stond, vast geen toeval, op katholieknederland.nl. Van der Beek schreef 'een soort katholieke roadmovie'. Klik hier voor de hele recensie. (Fraaie foto ook, het grote huis rechts bovenop de berg is daadwerkelijk het nieuwe Vaticaan - het moederhuis van de Nieuwe Christenen.)

Een spoiler van jawelste, maar wel vriendelijk, op de uitrekstelsite scholieren.com.

Vrijdag 17 september was Van der Beek te gast in zijn home country, in de boekenrubriek van Peter Winkels bij TV Limburg, na een fraaie uitzending met een dringende oproep voor vers bloed in mannenkoren en na afloop lekkere paling uit de Maas. Bekijk het fragment hier.

Zaterdag 11 september was Van der Beek te horen op RTV-NH, bij Bijlage. (het schuifje vanaf Hoogvliet tot voorbij Dordrecht)

Van der Beek blijkt een goed bewaard geheim. Ronald Giphart noemde hem in zijn column in de Volkskrant een 'Geheimtip' onder de humoristische auteurs.

Op Manuscripta 2010 werd Van der Beek geïnterviewd door Arjan Peters (Volkskrant, zondag) en Margot Dijkgraaf (NRC, maandag) en ook werd hij een uur rondgereden in een golfkarretje. Dat heette speeddaten. Hij hield er wel mooi een lezing in een bibliotheek in de Achterhoek aan over. (Later ongetwijfeld meer.)


In juli verscheen een interview met Paul Brandt, hoofdredacteur van Nijgh & Van Ditmar op boekblad.nl. Volgens hem is Wees gegroet een roman en kunstwerk in één. Lees het interview hier.

Maaike van Veen, uitgeefassistent bij Nijgh & Van Ditmar, schreef eind augustus een column over Wees gegroet en voor de aankondiging in de zomercatalogus klik hier.

Voor de feestdagen van 2009 schreef Paul Brandt, hoofdredacteur van Nijgh & Van Ditmar, een column over twee debuutschrijvers. Van der Beek prijst zich gelukkig met zo'n uitgever. Lees de column hier.

Van der Beek, blij, mocht in december ook een stukje voorlezen tijdens The best of Nightwriters 2009 in het Comedy Theater in de Nes, Amsterdam. Met o.a. Kluun, Susan Smit, Herman Koch, Robert Vuijsje, Nico Dijkshoorn, Leon Verdonschot, Christophe Vekeman en Renske de Greef. Over hoe een vrouw een lelijke man versiert, mannen die te lief zijn en vrouwenvoetbal.
Bekijk het filmpje hier.

Joost Zwagerman moest aan Van der Beek denken, toen hem werd gevraagd wie de auteur kon zijn van het vrouwenpornoboek Genade. Van der Beek op zijn beurt moest daar weer over nadenken en hij schreef erover in Esquire. Lees het artikel hier.

Half november verscheen de bundel Het beste van Nightwriters, part II, met bijdragen van onder meer Kluun, Nico Dijkshoorn, Ronald Giphart, Renske de Greef, A. F. Th. van der Heijden, Herman Koch, Robert Vuijsje, Tommy Wieringa, Joost Zwagerman en ook Hans van der Beek.
Kluun koos een fragment van het hoofdstuk uit Mijn vrouw heet Petra, waarin Peter Pruiser zich een pak laat aanmeten bij Oger.
De bundel is hier verkrijgbaar.

Van der Beek weet ook niet precies wat het is, maar Mijn vrouw heet Petra is te koop als e-book. Dan moet je wel in het bezit zijn van iets dat de mensen een eReader noemen, of anders een mobieltje (?), of anders een pc. Kijk misschien beter even zelf.

Jan Zandbergen, van de HP-rubriek Onder de gordel, kwam kijken naar Nightwriters. Hij was in een milde bui, al denkt Judith Visser daar vast anders over. Lees het artikel hier.In maart 2009 vierden de Nightwriters hun eigen afsluitingsfeest van de Boekenweek: Walhalla in Panama, met een karrevracht aan loslopende schrijvers. Behalve meneer Kluun waren dat onder veel meer Herman Koch, Tommy Wieringa en Joost Zwagerman.
Van der Beek las ook enkele stukjes voor, in een carrousel van een uur met Kluun, Leon Verdonschot, Beau van Erven Dorens en Renske de Greef. Die laatste maakte zich overigens vooraf al zorgen over de voordracht van Van der Beek en dat was volkomen terecht.
Van het programma is een North Sea-achtig schema gemaakt. De pdf daarvan is hier te bekijken.

Op 28 maart 2009 las Van der Beek weer voor, ditmaal op een reguliere avond van de Nightwriters in het Comedytheater in de Nes. Van der Beek kende zijn plaats in de programmering heus wel: Judith Visser was de grote winnaar van de hyves-poll. Tweederde van de Nightwriters-hyves wilde Visser wel eens live op het podium zien.
Dus Van der Beek ging die avond mooi gratis naar Judith Visser kijken en hij kreeg nog een paar consumptiebonnen ook.Awardwinning fotograaf - én collega, anders had hij die foto echt niet gemaakt - Jan van Breda maakte op het Boekenbal voor Het Parool een portrettenserie van de aanwezige schrijvers. Klik voor die serie, met als jaarlijkse gimmick een opgezette uil, hier en volg de pijlen. Wie het aandurft Van der Beek in groot beeld te zien: hier (niet achteraf klagen) of hier.


In november 2008 hield Van der Beek een heuse signeersessie bij boekhandel Krings in zijn homecountry Sittard. Het liep dus storm. Na twaalf verkochte exemplaren (400 % van Herman Brusselmans een jaar eerder, wat vooral iets zegt van homecountry Sittard) werd die middag nog de meest literaire indruk gemaakt door zoon Joep.
(foto's Ad Puthaar)

En dan nog iets. Deze website is sinds oktober 2008 in de lucht en nu, oktober 2009, zijn we ruim 65.000 hits verder. Hieronder een selectie van de woordencombinaties op google die naar de site hebben geleid.
(Er zijn dus mensen die googlen op, zeg, prostaatmelken. Of ze wonen in Bussum en denken: ik zou wel eens een geile vrouw willen. Vervolgens starten ze hun computer op. En google antwoordt: je moet bij Van der Beek zijn. Vraag het hem ook niet.)

hans van der beek
mijn vrouw heet petra
geile vrouwen in bussum
prostaat melken filmpje
piermaria accordeons
petra kaal geil
mijn vrouw wil bij me weg
de laatste nieuwe elektronische drugstest tot hoe lang hij terug kan gaan
een ode schrijven aan borsten
theezakjes sparen
ik word niet meer geil van mijn vrouw
chantal janzen als tiener
mijn vrouw wil er nog een vrouw bij in bed
mijn man en zijn midlifecrise
marco bakker arena ongeluk
hoe kom ik op een nette manier van mijn vrouw af
vuile huichelaar recensie
piggelmee theezakjes
hoe krijg ik mijn vrouw botergeil
moppen over kale mannen
hoe kom je havo 4 door
vrouwen eerste kennismaking scannen
chantal janzen panty
mooi kaal is niet lelijk
potloodventer
wat zijn kusudama's
mooien kale vrouwen
wat voor geluid maakt een leeuw en wat zecht hij dan
heb me nooit laten gek maken door een vent
geen man geen vrouw hoe heet dat
wouter bos beffer
2e kringspier
sproeten op borsten
eendenleverpastei met mango
ik verveel mij en wil neuken
matthijs van nieuwkerk cocaine
vrouw wil niet dat ik aan haar borsten zit
het tweede leven van een theezakje
sproei orgasme
kaal en dik


Recensies Mijn vrouw heet Petra:

"Eén lange, hilarische klucht."
Linda. Magazine

"Ontzettend grappig boek."
Kluun

"De openingszin zegt eigenlijk direct alles over het boek: het is cynisch, grappig, en herkenbaar."
JFK

"Erg vermakelijk boek (en het verschaft een verhelderend inkijkje in het mannelijk brein)."
Esta

"Van der Beek laat zijn personage in de goed geschreven, van grappen en oneliners doorregen roman flink uit de bocht vliegen."
Het Parool


"Een borst/bladzij-ratio van 0.305."
Metro

"Erg, erg humoristisch."
Herman Brusselmans

"Zijn mini-reportages over een cursus method acting, over voor de klas staan en vooral als Pruiser zich een pak laat aanmeten in Oger, zijn haarfijn. Hier nu eens geen spervuur aan grappen, maar hier laat Van der Beek zijn observaties en sfeerbeschrijving het werk doen."
Groene Amsterdammer

"De manier waarop Van der Beek op het eind afrekent met Pruiser, is briljant."
HP/De Tijd

"Een lekker gekke roman."
Revu

"Van der Beek laat het verhaal tot op het allerlaatste moment in volle vaart doordenderen"
8weekly.nl

"Het gaat Van Beek, anders dan Nick Hornby, niet meer om de jeugdige man die nog richting moet geven aan zijn leven, het gaat hem om de Nederlandse patatzak die met de – te gaar – gebakken peren zit."
Recensieweb.nl

"Het is teleurstellend dat de schrijver zich er zo makkelijk van af maakt."
Club Propaganda

"De arme Peter... (...) De arme man..."
Leestafel.info

"Ik zou zelf best eens met die Peter Pruiser aan de toog willen hangen."
Cjp.be

"Gods Christus Hans, wat hebben ze jou aangedaan vroeger?"
Chantal Janzen


De langere recensies zijn hier in hun geheel te lezen: een fijne in HP/De Tijd en een vrolijke in De Groene. Metro kon niet met het boek lachen, Revu wel en dit zijn de internetrecensies van recensieweb, 8weekly, club propaganda, leestafel en cjb.
De online-recensies zijn tegen elkaar afgewogen door de website goedslecht.nl.

De Academica Debutantenprijs heeft Mijn vrouw heet Petra op de longlist (laatste vijftien) geplaatst voor de Debutantenprijs 2009, maar niet op de shortlist.


Op 25 september 2008 was de boekpresentatie van Mijn vrouw heet Petra. Chantal Janzen, zwanger en erg sportief, nam het eerste exemplaar in ontvangst. Op Parool TV staat een filmpje van de presentatie ("Chantal Janzen als ideale Lolita.").
In een hilarische speech vertelde Chantal Janzen over een steeds ongemakkelijker gesprek met haar vriend over het boek in de keuken.
De speech is hier te zien.
(De foto's zijn van Ad Puthaar, de filmopnamen van Jelle de Gee.)

Shownieuws van SBS6 was ook op de presentatie: Chantal Janzen is een obsessie. Bekijk het filmpje hier.
Kluun sprak bij Giel Beelen op 3FM aardige woorden (tussen 07-08u, vanaf 37.30) over Mijn vrouw heet Petra en gaf vijf exemplaren weg aan de luisteraars die de beste 'achtste' reden sms'ten de roman niet te lezen.
De winnaars:
"Ik ben dat lekkere ding waar ze mee thuiskomen. Groeten, Johan uit Didam."
"Ik ben Hans in mijn dromen. Aaaaaaaaahhhhhh."
"Mijn man legt ook altijd zijn broek en schoenen neer naast zijn bed! xxx Angelique."
"Ik ben allang blij dat ik een dikke, kale brildrager kan krijgen!"
"Straks word ik wegens reddingsdrift opeens verliefd op Hans en zit ik met een kale, dikke man opgescheept, nee dankje."

Van der Beek was te gast bij Kunststof (NPS). Hij werd een uur geïnterviewd door Frénk van der Linden. Over het verschil tussen de bil en de borst, de pijn van de zachte g en het 'vel verteren'. Beluister de uitzending hier.

Ook was hij te gast bij Oeverloos (KinkFM) van Leon Verdonschot (over slakken die te lui zijn om tegen een muur te plakken, beginnende decolletés in de schoolklas, het gemeenschappelijk verdriet van Erich Honecker en Van der Beek, en schrijven als therapie) en mocht zijn eigen plaatjes meenemen (Joe Jackson, BAP, Gé Reinders, L'Art de Passage, Pat Metheny Group, Talk Talk en Al Jarreau). Beluister de uitzending (wma-file, gemonteerd tot 1.22 uur) hier.

Van der Beek was te horen in Bijlage (RTVNH), samen met Saskia van Zutphen van Mrs. Einstein over hun nieuwe meezingprogramma voor vrouwen die zijn bedrogen door hun man in een midlifecrises, genaamd 'Vuile Huichelaar' en ook Alex Roeka zong een lied over vreemdgaan. Dit staaltje fraaie typecasting is hier (WMA-file, gemonteerd tot 20 minuten) te beluisteren.

Mijn vrouw heet Petra is vertaald! Dat wil zeggen: Van der Beek las een stukje voor in het Limburgs. Hij ging, een emotioneel moment, naar zijn homecountry en was te gast bij Cultuurcafé van de Limburgse radio L1.
Het gesprek met Frans Pollux en Emil Szarkowicz is hier te beluisteren.

Diezelfde mooie dag - ook werd bekend dat twee buitenlandse investeerders Fortuna Sittard willen kopen, Van der Beek hoopt op Russen, maar Oekraïners zijn ook goed - stond een interview met hem in Dagblad De Limburger. Lees het artikel hier en hier.

Een korte voorpublicatie van Mijn vrouw heet Petra stond in de Vara-gids week 38. In dit fragment is Peter Pruiser figurant bij Grijpstra & De Gier. Als hoerenloper op de Theemsweg ontmoet hij prostituee Chantal Janzen.

Interview in Het Parool: Is 'Mijn vrouw heet Petra' een zelfhulproman voor de man?Van der Beek schoof aan op de bank van Kort Amsterdams Live op AT5, waar hij een fijne klik had met de interviewer van dienst, travestiet Dolly. Kijk hier naar de uitzending (vanaf 8.15 minuut).

In augustus 2008 schreef Van der Beek een ode aan de borstenman in Esquire. In het oktober-nummer volgde de volgdende ode, ditmaal aan de sproetjes. Tenslotte: sproetjes + borsten = Chantal Janzen.

Studentenblad Propria Cures vroeg Van der Beek een gastcolumn te schrijven voor het introductienummer. Zijn ode aan het Grote Uitvreten ging ten onder aan het poepgaatje van Albert Verlinde.

Posters van Mijn vrouw heet Petra hingen in Amsterdamse kroegen. Een fijne collega stuurde daar per telefoon een voorbeeld van. Van der Beek is vooral trots op de blik van het meisje links.

Zijn debuut als echte schrijver maakte Van der Beek begin september 2008 op Manuscripta. Hij mocht voorlezen uit eigen werk, werd gepresenteerd tijdens het Debutantenbal en rondgereden op De Rijdende Leestafel. Zijn publiek bestond uit vier man, waarvan drie van de uitgeverij. Die laatste drie waren overigens zeer enthousiast.

Maar Van der Beek voelde zich pas echt een grote jongen in oktober 2008 bij de Nightwriters in het Comedytheater in de Nes, tussen Kluun, Herman Brusselmans en Christophe Vekeman, en laten we DJ Liesbeth Kamerling niet vergeten.
Hij las een fragment waarin Peter Pruiser worstelt met Havo 4, met op de achtergrond beelden van de Watersnoodramp, in korte flitsen onderbroken door foto's van fraaie en jonge dame's (naakt).
Al met al maakte dat een behoorlijk literaire indruk. De avond eindigde dan ook in San Francisco op de Zeedijk.

Overigens wenst mevrouw Van der Beek na al die interviews op te merken dat ze langzaam moe wordt van Hans van der Beek en zijn 'fly on the wall'.